maanantai 14. maaliskuuta 2016

Mitä jos eläisin ilman lihaa? - kolumni

Uuden vuoden alkaessa tehdään useita uuden vuoden lupauksia. Monet lupaavat elää ilman alkoholia, ilman lihaa, tai aloittaa terveelliset elämäntavat. Usein lupaukset kestävät vain kuukauden, mutta jotkut kestävät pidempään.
Mietin itse pitkään lihattoman tammikuun aloittamista. Minulla oli monia erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia tätä haastetta kohtaan. Pidän paljon kasvisruoasta, mutta en uskonut kykeneväni elämään kokonaan ilman lihaa kokonaista kuukautta. Uskalsin siirtyä pikku hiljaa kasvisruokavalion puolelle. Ostin kaupasta usein kasvipohjaisia tuotteita, esimerkiksi kauramaitoa tai kaurapohjaista jogurttia. Koulussa menin usein kasvislinjastolle ja söin kasvisruokaa liharuoan sijasta.
Muutamien viikkojen ajan olen huomannut etten enää laita leivän päälle kinkkuviipaletta vaan salaatin lehden ja kurkkua. En ole kokonaan lopettanut lihan syömistä, mutta olen vähentänyt sitä huomattavan paljon. Joskus jos menen johonkin syömään, on ehkä vaikea välttää lihaa. Kun voin itse vaikuttaa omaan ruokaani, yritän tehdä sen mahdollisimman kasviperäisesti käyttämällä paljon kasviksia ja kasvipohjaisia tuotteita.
Kasvisruokavalion kanssa täytyy olla hyvin tarkka, jotta saa kaikki tarvittavat proteiinit, kuidut, hiilihydraatit ja muut ravintoaineet. Kasvipohjaiset tuotteet ovat usein myös kalliimpia kuin ”normaalit” maitopohjaiset tuotteet. Liha on usein hyvin kallista, mutta siitä saa proteiinia ja hyviä rasvoja.

Fitness maailmassa on paljon ihmisiä, jotka syövät paljon proteiinista lihaa, että lihakset kasvavat. Fitness bloggaaja Venla Savikuja kertoo blogissaan, kuinka fitness maailmassa voi selvitä ilman lihaa. Hän on yksi harvoista fitness kilpailijoista, kuka ei syö lihaa. Savikuja kirjoittaa blogiinsa paljon erilaisia tekstejä, mutta suurin osa kertoo hänen ruokavaliostaan. Siellä on paljon erilaisia kasvisruokareseptejä ja niissä on otettu huomioon ravintoaineiden saanti. Sieltä saa useita vinkkejä kasvisruokavalioon ja sen aloittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti